Deelklemmen

In het schema hebben we vaak erg veel “afbreekpunten” vaak van (voeding) klemmen naar een apparaat in het paneel. Schematisch is dat lastig te onderhouden, omdat de “afbreekpunten” dezelfde waarden moeten hebben willen ze met elkaar communiceren.
Hoe kunnen we het gebruik van teveel afbreekpunten voorkomen?

Toen ik erover nadacht schoot me 1 term te binnen. Deelklemmen. 

Wat zijn deelklemmen?
In de help lezen we het volgende:
"Aansluitingen van klemmen kunnen met behulp van deelklemmen verdeeld worden weergegeven. Dit geldt zowel voor potentiaalklemmen als voor algemene klemmen. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld aansluitingen van potentiaalklemmen direct op die plaatsen invoegen waar ze in het project worden gebruikt. Hierdoor wordt het schema beter leesbaar, omdat verschillende klemmenaansluitingen niet meer via afbreekpunten hoeven te worden opgezocht."

Let op: 
"Het zijn geen fysieke klemmen. Ze worden vaak verward met klemmen met eenzelfde doorverbinding, zoals een klem met 1 aansluiting en 5 afgaande aansluitingen, die met elkaar verbonden zijn. Maar dat is geen deelklem en zal logisch ook niet reageren zoals men vaak van een dergelijke klem verwacht."


 

Hoe ga je te werk,
In dit voorbeeld heb ik een etageklem, met 2 etages. Als je van de eerste etage, de eigenschappen opent, dan moet je daar zowel hoofdklem (als dat al dan niet geselecteerd is) en deelklem aanvinken.
De 2de etage vink je alleen deelklem aan.

Dan is het een kwestie van pak en sleep naar de juiste plaats. Let erop dat je niet meer dan 2 deelklem per aansluiting gebruikt. Anders worden er meer dan 2 draden gerouteerd op de aansluiting.

Ofwel in dit geval:
  • Bevind zich de hoofdklem op de 24V pagina
  • Bevind zich max. 2 deelklemmen in het schema. 


We zien we hieronder het resultaat.






Uiteindelijke kan het er dus zo uitgaan zien. Geheel links hebben we in ons geval de 3 fasen verdeler, dan diverse aansluitingen voor de voedingen. Je ziet dus geen "afbreekpunten" meer.




Probeer het eens uit in een simpel project voordat je het gaat toepassen in het echte project. Dan zul je zien hoe makkelijk het werkt met deelklemmen.

Voor meer informatie, zie de EPLAN help, trefwoord: " Deelklemmen".




Geen opmerkingen:

Een reactie posten